portretje zelfportret met schoenen

Introductie

Al in mijn tienerjaren ben ik geinteresseerd geraakt in keramiek. Wekelijks werkte ik bij de pottenbakster Frieda Koch op een zolder in Amsterdam. Bij mijn werk als chemisch analyste kreeg ik te maken met fotografie en kocht ik van mijn “eerst verdiende geld” een Voigtländer fotocamera.

Van 1984 tot 1988 volgde ik een opleiding aan de Nieuwe Academie in Utrecht in ruimtelijk vormen en fotografie. In 1998 studeerde ik 4 maanden keramiek aan het College of William and Mary in Williamsburg, VA, USA. Ik beoefen beide disciplines naast elkaar.

Mijn keramiekatelier bevindt zich sinds 2004 in een schuur in de polder buiten IJsselstein, als onderdeel van de “IJsselateliers”. Jaarlijks, in het eerste weekend van september, zijn op deze plek Open Atelierdagen. Ik maak voornamelijk gebruiksaardewerk, dat ik beschilder in de kleuren die ik waarneem in de Lopikerwaard. Het penseelgebruik is verwant met de oosterse kalligrafie.

Bij de fotografie staat het plezier in fotograferen voorop. Ik fotografeer graag plekken of ruimten, waar licht of schaduw iets extra’s aan toevoegt. Het kiezen van een standpunt is heel belangrijk. Ook knip en plak ik fotocollages.

Ik fotografeer digitaal, maar probeer de foto’s meteen zó te maken als ik ze hebben wil. Ik ben lid van Fotoclub EF ELF (IJsselstein) en ik maak deel uit van het IJsselsteinse “Kunstcafé”.

Rond 2009 hield ik me bezig met eigentijdse stillevens, die geïnspireerd zijn op het pronkstilleven van weleer. Ik vroeg mijn familie en vrienden om voorwerpen aan te leveren die een emotionele waarde voor hen hebben. Ik fotografeerde dit stilleven bij de persoon thuis, zodat zijn of haar omgeving ook een rol kon spelen in dit stilleven portret.

Ik probeer mijn twee disciplines, de keramiek en de fotografie, in één beeld samen te brengen. Ik beweeg de camera of gebruik hulpmiddelen om sfeervolle beelden te verkrijgen. De werkelijkheid wordt gefotografeerd, maar ik geef er mijn eigen draai aan.
(meer)Lidi Oepts-Hutter

Postadres:
Praagsingel 149
3404 VR IJsselstein

Atelier:
IJsselateliers
Noord IJsseldijk 109a
3409 PG IJsselstein
Tel. 06 10795524
parkeren bij de haven

Klik hier voor vragen of opmerkingen.


Links naar:

home/terug

Fotoclub Ef Elf
Museum IJsselstein

Collega's IJsselateliers:
Miranda Karskens
Oscar Riezebos
Ans Wilbers
Karel Mol
Marie-Louise Wijsmuller
Qassim Alsaedy

Valid XHTML 1.0 Transitional Valide CSS